Редкоземните минерали и метали са от основно значение за технологиите за

...
Редкоземните минерали и метали са от основно значение за технологиите за
Коментари Харесай

Дълбоководният добив е жизненоважен за климата, но смъртоносен за океаните

Редкоземните минерали и метали са от главно значение за технологиите за възобновима сила, които движат международния енергиен преход. Докато търсенето нараства бързо обаче, ресурсите стават все по-оскъдни в международен мащаб.

Според Международната организация по енергетика, в случай че задачите за климата се преследват вярно посредством всеобщо разширение на възобновимата сила, до 2030 година ще са нужни към пет пъти повече литий и четири пъти повече кобалт. Прогнозираните размери на произвеждане на тези първични материали надалеч не дават отговор на търсенето. За да преодолеят тази разлика, някои страни и компании желаят да добиват ресурсите в морските дълбини.

Застрашени ли са някои от суровините?

В дълбините на океана има мини за цинк, желязо, сребро и злато, и доста други потребни изкопаеми. Все още няма интернационално координиран кодекс за добива им под океана.

След двуседмични договаряния, завършили на 31 март, Международният орган по морското дъно реши, че от юли фирмите могат да подават заявки за рандеман на подземни благосъстояния на океанското дъно. Но деятели и корпорации се опълчват заради опасения от голямото влияние върху околната среда.

Учените са сложили и още един връх

Най-добре проучената област понастоящем е морското дъно на височина сред 3500 и 5500 метра в зоната Кларион-Клипертон в източната част на Тихия океан покрай американския щат Хавай. Тя съдържа повече никел, манган и кобалт, в сравнение с която и да е известна зона на сушата. Басейнът в централната част на Индийския океан и морското дъно край островите Кук, Кирибати и Френска Полинезия в южната част на Тихия океан също съставляват интерес за евентуален рандеман.

Автоматизираният рандеман заплашва морския живот

Добивът от морското дъно се улеснява, когато голяма вакуумна машина може просто да се движи по океанското дъно и да изсмуква материалите, които по-късно се изваждат на повърхността благодарение на маркуч. Но по този метод живата част на морското дъно се унищожава, тъй като ще бъде засмукана. Според специалисти бързата регенерация е невъзможна, нужни ще са милиони години.

Мястото е предпазено обитание на зелени костенурки

Потенциалните жертви биха били растения, същества в междинните водни дълбочини и микроорганизми, чиито дихателни пътища биха могли да бъдат блокирани от седиментите. Дълбоководният рандеман би имал отрицателно влияние и върху рибните популации, морските бозайници и значителната функционалност на дълбоководните екосистеми за контролиране на климата. Учените и съперниците на дълбоководния рандеман се притесняват също, че облаците седименти от засмукването могат да причинят големи вреди на екосистемите в радиус от няколкостотин километра.

Може ли подводният рандеман да стартира през юли?

Възможността за употреба на дълбоководни залежи се контролира от Международния орган за морското дъно, който е основан според Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право. Досега той е упълномощил 31 контракта за изследване в международен мащаб, само че нито един за търговски рандеман. Базираният в Ямайка орган работи върху правила за това дали, по какъв начин и къде може да се прави дълбоководен рандеман. На неотдавнашната двуседмична конференция 167-те страни членки на Международния орган за морското дъно продължиха 10-годишните договаряния за световен кодекс за рандеман на потребни изкопаеми. Надеждата е кодексът да бъде признат до юли, с цел да може заявките за дълбоководен рандеман да се преглеждат въз основата на строги правила, които пазят околната среда.

Автор: Звезделина Калудова

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР